Camouflagetøj og udstyr i bueskydning

Camouflagetøj og udstyr i bueskydningKategori: Generelt

Forbundet har i den seneste tid modtaget henvendelse vedrørende reglerne for at bære camouflagetøj til Bueskydning Danmarks stævner. I den forbindelse vil vi meget gerne fastslå reglerne på området, og samtidig komme med motivationen for hvorfor vi har vedtaget reglerne.

Dette gør vi selvfølgelig for at vi forhåbentlig skaber klare linjer for vores regler, og samtidig håber på en forståelse for hvorfor reglerne er sat sammen og vedtaget som de er.

Når man snakker regler, vil der altid være fordele og ulemper. Reglen 2.6.8 ”WA accepterer ikke camouflagetøj af sikkerhedsårsager” er det netop motivationen sikkerhed som overstråler alle andre hensyn til brug af tøj og udstyr. Denne regel er ikke ændret i mere end 10 år, og gælder altså stadig for alle Bueskydning Danmark stævner.

Camouflagetøj er designet til at sløre skytten i landskabet. Man kan sikkert finde andre tøjfarver, der i den rigtige sammenhæng også er svære at se på den rigtige baggrund, men camouflage er designet til at skjule.

Der er forskel på stævne i Bueskydning Danmarks regi, hvor der deltager mange skytter der ikke er jægere, i forhold til en jagtsti/jagt, hvor alle er jægere og opmærksomme på, at øvrige personer i området kan være camoufleret.

Selvom Arrangører og Dommere gør alt for at banen er sikkert udlagt, så ser vi tilfælde af, at passager ligger uhensigtsmæssigt i forhold til mål mm, som først opdages når stævnet er i gang – og dermed at det vigtigt at personer fremtræder som man vil forvente og ikke er skjult i terrænet.

Der er nye Bylaws fra WA, der træder i kraft 1. januar 2016, hvor man har præciseret, at camouflage mønstret tøj ikke er tilladt. Dette ikke noget nyt, blot en præcisering af den eksisterende lov.

http://www.worldarchery.org/Portals/1/Documents/Rules/Bylaws/2014/Bk3_Art.11.3.3_Art.20.1.1_Bk4_Art.33.1.pdf

Det nye for WA’s vedkommende er, at camouflagemønster heller ikke er tilladt på udstyr – dvs. bue, pile mm.

Da lovudvalget ikke mener denne sidste regel (udstyr) har større sikkerhedsmæssig betydning, har vi ikke planer om at implementere den i Danmark, da mange skytter har buer/pile i camouflage farve.

Skytter der skyder internationalt skal dog være opmærksom på den, da camouflage mønster på bue/pile ikke er tilladt her (både skive og felt/3D), og andre lande, hvor man ønsker at skyde, kan have indført reglen. Norge bl.a vil følge WA.

Bueskydning Danmark ønsker med ovenstående regler, at skabe størst mulig sikkerhed for mindst mulig gene for alle vores medlemmer, og er selvfølgelig altid åben for dialog vedrørende vores regler og love.

 

bowhunter