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Ude eller inde
Book 2
The Norway Archery Association has requested an interpretation as to 
the following with respect to venues and outdoor competitions:
a) Is it possible to stand indoor and shoot out of the windows?
b) Is it possible to cover the shooting line with a roof (rain/sun
protection). If not – what kind of distance is required vis-à-vis the 
shooting line (horizontally speaking).
c) Is it possible to protect the archers from wind (by sails, walls or other
means). If not – what kind of distance would constitute a limit?
d) If a stadium is used, may the roof be closed (possible at new 
constructions)



Ude - Inde
Response from the Target Archery Committee:
It is the opinion of the Target Archery Committee that in order to be considered
“outdoor” competition, the athlete needs to be subject to any two of the 
following three
factors: (i) rain, (ii) wind and (iii) sun.
This allows for a definition of “outdoor”, which could be used when analyzing a
stadium or other structure for an outdoor event:

Shooting out of a window would not be an outdoor event since there would
be no rain, sun or wind (0 elements present)
Shooting under a roof would not be an outdoor event as only wind applies
(no rain or sun) (1 element present)
Shooting in a stadium with roof closed would not be an outdoor event since
no wind, rain or sun (0 elements present)



Ude - Inde
Shooting in a walled stadium with roof open would be an outdoor event (no
wind) rain and sun (2 elements present) unless the athletes are shooting
under an overhang (0 elements present)
Shooting with athletes protected from wind (sails, walls) is an outdoor event 
(no wind but rain, sun) (2 elements present)
Shooting in a stadium would be an outdoor event if the athlete could be
subjected to both rain and sun (and possibly wind) (2 elements present)
Shooting in an open stadium however the athletes (or some of them) are
under the ‘overhang’, then the event is not an outdoor event (no, rain, no
wind, no sun).

In every case, the facts and circumstances will have to be considered to see if
the athlete is subject to at least 2 of the 3 (as above).
The above is not to suggest that walls or sails to block winds are allowed on the 
field of play.



Score software
Book 3, Chapter 11, Article 3.1 and/or 3.2
The Archery Association of the Netherlands has requested an interpretation on 
whether the use of portable devices like smartphones and tablets with software 
to help identifying arrow grouping trends and computation of sight setting
changes is allowed during target archery competitions in the following
scenarios:



Scenario 1:
Athlete uses software running on a mobile device (smartphone or tablet), 
carried by the athlete to the target for arrow withdrawal. Upon withdrawing
arrows from the target, the arrow positions are plot in the device. The software 
is able to compute sight adjustments which the athlete can apply when
returning at the waiting line.

Scenario 2:
Athlete uses software running on a mobile device (smartphone or tablet), that is 
attached to the spotting scope at the shooting line. During shooting, the athlete
spots the position of the arrow in the target through the scope and enters it in 
the device. The software is able to compute sight adjustments which the athlete
can apply at the shooting line.



Response from the Technical Committee:

It is the majority decision of the Technical Committee that the following
restrictions shall be placed on the use of archery specific software for arrow
impact plotting and for calculating bow sight adjustment based on arrow impact
in the target.
The use of software that simply allows the athlete to plot arrow impacts on the 
target as one would on printed paper targets used for the same purpose is 
legal. However, no software may be used that aids in bow sight adjustments
anywhere on the archery field (which includes any space either in front of or 
behind the shooting line up to the spectator area). Such software is considered
an extension of the equipment and represents the use electric or electronic
devices. Therefore, it is not allowed as is currently noted in the rules.


