Invictus Games – Personlig beretning

Invictus Games – Personlig beretningKategori: Diverse stævner, Generelt
Tags:

Bueskydning Danmarks instruktør Finn Larsen fra Fredericia Bueskytteklub arbejder med forsvarets veteraner igennem bueskydning i sin fritid. Lige nu er han i Haag, Holland til Invictus Games. Invictus Games er en international sportsbegivenhed for sårede, tilskadekomne og syge soldater, både tjenende og veteraner.
Her får I en personlig beretning fra Finn: 

Haag 19. April 2022.

I den foregående weekend deltog 5 danske bueskytter i Invictus Games.

De 5 herrer er:

Brian Andersen, Jesper Smollerup begge medlem hos Veteraner Bueskytteklub og Frederiksberg Bueskytteklub, Bobby Jacobsen fra Ringsted, Uffe B. Christensen fra Vejen Bueskytteforening og Jan Juncker fra Gilleleje.

Jan stillede op i Open Compound og endte på en samlet 21 plads ud af 28 deltager.
Jan har været rigtig meget igennem på det sidste og bare det han fik gennemført, var selve sejren for ham.
Denne sejr har gjort at han også stiller op i ergometer roning den 21. april.

De øvrige 4 deltog i en såkaldt Novice klasse. Hvilket vil betyde at de får udleveret alt deres udstyr på første træningsdag. Der skydes på 60 cm ansigt. Som træner er spændingen på sit højeste når de skal have dette udleveret. Det blev udleveret og jeg fik en puls på ca. 140.

ALDRIG har oplevet lignede.

Buer: 68″ og 18# (ifølge reglerne skal de være mellem 22-26#). Ben monteret med skruer (ikke ILF), pilene var så skæve, at hvis jeg kørte dem rundt på et andet skaft hoppede de. Resten af montering snakker vi ikke – men det var ikke bedre.

Nu kom den store psykologibog frem og jeg skulle fortælle/overbevise dem om at udstyr er en ting og skydning en anden. Jeg viste på forhånd de kunne skyde med bue, så var resten mit problem.
Jeg brugte ca. 5 timer kun på at trimme buer. Blandt andet blev Nockpunkt rykkes fra 0-15 mm, modificeret pilehylde (det var de sorte, som ikke var gjort noget ved) og dertil en plugger som var monteret – men IKKE indstillet.

Men hvordan trimmer jeg skæve pile? DETTE KAN JEG IKKE.
Men da jeg viste at de kunne skyde, forholdte vi os til dette.

Uffe og Jesper plejer at ligge på omkring de 530-550 point på en 60cm ansigt. Uffe kom i mål med 495 og Jesper på 484, hvilket rakte til 3-4 plads. Bobby kom igennem med 397 og blev 22.Brian fik 360 og det rakte til en plads som 27. Der deltog i alt 44 skytter.

Men både Jesper og Uffe gik videre til 1/8 finalerne og her kom Uffe ud i noget af et pres. Han endte i shoot Off. Hvor han fik en 8 – men hans kære modstander var ubarmhjertige og satte en 10. (hans modstander vandt i øvrigt guld dagen efter).

Jesper vandt sin første kamp 7-1 og var videre til 1/4. Her var modstanden for stor. – eller energien væk. Den blev i hvert fald vundet med 6-0 i modstanders favour. (han vandt bronze dagen efter).

Så på ingen måde en skidt indsats af de 2 herrer i finalerne, hvor vi er bekendt med at ALT kan ske.

 

Sidste chance var nu holdskydning.

Her havde vi placeret os på en flot 1 plads efter de 180 pile, 10 point foran nr. 2 Skytterne var efter den lille pause de havde haft, nu klar og opsat på at yde det bedste (trods udstyret). I 1/4 møde de Ukraine og er overlegen. De vinder 6-0 (også en sjov regel de fandt på) 48-39, 45-30 og 41-32

I semifinalen møder vi briterne, som var mere spændende end nødvendigt var. Med efter 5 omgange og stor nervøsitet hopper de rundt dernede og vi havde 2 point mere end dem på de sidste 6 pile. (30-37, 50-50, 46-46, 42-40 og 47-45). Puha og videre til guldfinalen næste morgen.

Dagen hvor de skulle skyde om guld mod Polen.

Drengene havde den helt rigtige indstilling – vi har en medalje, men den skal være af guld! Så de havde fuldstændig styr på nerverne og var helt klar i hovedet. Efter lidt opvarmning gjorde de klar. Opsætning er på nøjagtig samme måde som ved en World Cup finale. Kamera og tilskuer meget tæt på. Men her er de stadig cool – stemningen var helt i top, samt nerverne/spænding var på plads.

Jeg havde besluttet at vi startede med de første 3 pile. Herefter skød de ikke først mere. 3 omgange brugte de og guldet var i hus. (46-40, 43-25 og 47-35)

Glæden var stor hos både skytter, pårørende, team staff og den danske ambassadør, som kom for at følge med)

Mange hilsner
Finn Larsen
Træner ved Invictus Games

Foto taget af Anders Friberg, Forsvarer Pressetjeneste.