OL-drømmen der brast

OL-drømmen der brast



Kategori: Elite, Info omkring landsholdet

OL2016 starter om 4 dage. Desværre er der ingen danske bueskytter blandt de 64 herrer og 64 damer, der stiller til start.

Der har været flere danskere, der har arbejdet benhårdt for at kvalificere sig til OL, men ingen af dem nåede i mål. Hos især dame recurve har der kørt en stor satsning fra forbundet i samarbejde med Team Danmark gennem de sidste år, hvor hovedmålet var deltagelse og ikke mindst at være konkurrencedygtigt ved OL2016. Undervejs har de danske dame recurve skytter både individuelt – anført af verdensmester i 2013, Maja Jager – og som hold leveret rigtig gode resultater. Vi må dog erkende, at vi ikke havde heldet og dygtigheden til at komme helt i mål denne gang.

Det er utroligt skuffende, at det ikke lykkedes. Vi er brandærgerlige over, at Bueskydning Danmarks landsholdsskytter ikke skal skyde i Rio de Janeiro i den kommende uge.

Vi har hele tiden været klar over, at vi skulle være optimalt forberedt på det tekniske, fysiske, taktiske og mentale område, fordi den internationale konkurrence bliver hårdere og hårdere. Samtidig har vi siden 2011 haft et damehold, som lige over halvdelen af de gange, de stiller op i en international konkurrence (World Cups, EM/VM, European Games og OL) går i top 8 efter finalerunderne. Potentialet til at være med i kampen om OL-billetterne er derfor klart til stede. Omvendt er der ingen garanti for succes, og de berømte små marginaler kan spille ind.

Såvel flere herre som dame recurveskytter har arbejdet rigtig hårdt i mange år for at jagte chancen for at komme til OL. Det har krævet stram struktur på hverdagen og ambitiøs langtidsplanlægning. Der har også været perioder for de fleste af skytterne, hvor hverdagens udfordringer har været for store til at få en karriere som elitebueskytte med ambition om at være på verdensklasseniveau til at lykkedes. Det har især været hensyn til skole eller arbejde og herudover småskader, der skulle plejes. Skader betyder, at en atlet ikke kan træne optimalt i en periode, og det kan have stor konsekvens på lang sigt.

For at nå verdensklasse og ikke mindst formå at blive i verdensklasse, så kræver det, at en atlet indgår en masse kompromisser med de udfordringer, som livet bringer. Det kræver helt overordnet, at en atlet går efter at nå en professionel træningsmængde og kvalitet i træningen. I bueskydning svarer det til, at vi minimum skal gøre det samme, som de bedste skytter i verden. Vi skal træne lige så meget, som de gør, og vi skal gøre det lige så godt. Og endnu bedre; vi skal gøre det smartere, end konkurrenterne gør.

I år var målet for OL for dame recurve at gå i top 8 og på en rigtig god dag have heldet til at være med om medaljer. Danmark har niveauet til det – i den seneste olympiske periode (2013-2016) har dame recurve vundet historiske 5 medaljer ved internationale mesterskaber, World Cups og universitets-OL plus en medalje for mixhold ved EM 2014. Det er en stor fremgang i forhold til tidligere målt på resultater. I de to foregående perioder vandt Danmark ingen internationale medaljer for recurve – omvendt havde Danmark danske bueskytter til OL 2008 og 2012.

Da vi i denne olympiske periode har vundet internationale medaljer, har vores optimisme været stor i forhold til OL2016. Samtidig har flere af dame recurveskytterne sat ny PR til træning og i konkurrence de sidste to sæsoner – ligesom de samlede holdscorer er steget. Det internationale niveau er også steget. Der er flere lande, der satser hårdt – og især på damesiden er det tydeligt at se, at niveauet eksploderer i disse år.

For at være konkurrencedygtige i fremtiden skal vi se på, hvordan vi kan gøre os endnu bedre. Vi skal være mere professionelle i dagligdagen. Vi skal træne mere og hårdere end nogensinde før. Danmark har potentialet til at være en top 8-nation hos dame recurve, ligesom vi har ambitionen om at bringe herre recurve frem til OL2020. Der foreligger nu et stort arbejde for at få evalueret og set fremad, så Danmark fortsat er konkurrencedygtig på verdensplan for recurve.

Billede: World Archery 

Skærmbillede 2016-08-01 kl. 12.06.52

 

Sportschef Allan B. Grønkjær, Aarhus, den 1. august