Orientering om ungdomsarbejdet i Bueskydning Danmark

Orientering om ungdomsarbejdet i Bueskydning DanmarkKategori: Elite, Generelt, Info omkring landsholdet

 

Som vi annoncerede den 18. november, har to af vores Talentcenter-trænere valgt at stoppe som trænere for vores Talentcenter-samlinger. Det beklager vi meget, fordi vi har været glade for deres indsats – og ikke mindst er det vores klare overbevisning, at mange af vores talentfulde skytter og deres trænere har været glade for samarbejdet med de to trænere.

Vi arbejder nu fremad og sætter brikkerne på plads til et tilbud for talenter i Bueskydning Danmark i 2016.

Bueskydning Danmark evaluerer vi i det hele taget i denne periode af året vores ungdomsarbejde – både ungdomslandshold og Talentcentre. Analysen af arbejdet bliver holdt op mod vores talentudviklingsstrategi og analysen bruger vi til at forme næste års indsats på ungdomsområdet.

 

2015 var året, hvor vi startede Talentcentre op. Det har givet muligheden for, at vi kunne tilbyde langt flere skytter end tidligere et tilbud om at blive trænet af trænere fra Bueskydning Danmark. Der har været udfordringer med at få Talentcentrene ordentligt i gang – blandt andet med at få afholdt samlinger med et fast interval og at nå nok omkring både recurve og compound. Overordnet har vi haft mange skytter på Talentcentrene, og de har på nogle samlinger fået tilbud om hjælp fra eksperter, der arbejder med talent- og eliteatleter generelt i blandt andet Elitekommunerne Holstebro, Esbjerg og Randers.

Skytterne har på Talentcentersamlinger fået hjælp og sparring til deres videre udvikling, som de har kunne tage med hjem til deres daglige træning og arbejde her. For at kunne give de unge skytter den bedste sparring kræver det, at trænerne omkring dem samarbejder konstruktivt. Vores trænerteam har igennem året løbende diskuteret den linje, vi ønsker for udvikling af talentfulde bueskytter. Diskussionen har givet udfordringerne i år 1 med Talentcentrene. Uenighed skal der være plads til i vores samarbejde, men det er nødvendigt, at alle i trænerteamet kan bakke op om den samme linje. Som forbund skal vi sende ensrettede signaler til de skytter, vi er med til at udvikle. Vi ønsker, at vi med vores talentudvikling kan skabe bueskytter, der kan gøre sig gældende internationalt – især når de bliver seniorer. Det vil sige, at vi i den løbende indsats hele tiden skal afveje den enkelte skyttes udviklingsmuligheder og træffe valg herudfra.

 

Der er altid mange spørgsmål omkring vores ungdomsarbejde, specielt vores Ungdomslandshold. Ligesom med vores seniorlandshold er det et hold, som mange personer har en mening om. Det kan formentlig ikke være anderledes, når det er landshold, vi taler om. Vi ser hvert år skytter, der udvikler sig godt på landsholdene, og vi ser skytter, der får perioder, hvor udviklingen går i stå. Begge dele er vores ansvar, hvilket vi er meget bevidste om. Vi ønsker, at vores skytter har ro til at udvikle sig. Bueskydning er en sport, hvor langt de fleste skytter skal bruge mange år på at udvikle sig. Der vil være perioder, hvor kurven for udvikling er stejlt på vej op, og i andre perioder vil kurven gå lige ud eller endda nedad. Sådan er det også i andres idrætsgrene, når vi taler talent- og elitearbejde.

 

Resultatmålsætninger for 2015 for ungdomslandshold

Vi har i år haft fokus på at opnå resultatmålsætninger for vores ungdomslandshold. Det har afspejlet sig i vores udtagelser til de to internationale konkurrencer, som vi sendte ungdomslandsholdsskytter til. Udtagelserne blev foretaget med blik for, hvilke skytter, der havde potentiale til at opfylde målsætninger (individuelt og/eller som del af et hold). Målsætningerne for 2015 var:

  • Compound: top 8 til U-VM
  • Recurve: top 16 til U-VM

 

De bedste resultater var:

Ungdoms-VM

  • Stephan Hansen, guld i junior herre compound
  • Tanja Jensen, guld i junior dame compound
  • Sarah Sönnichsen, sølv i junior dame compound
  • Tanja Jensen og Stephan Hansen, sølv i junior compound mixhold
  • Kirstine Andersen, nr. 17 i kadet dame recurve
  • Katja Ree Møller, nr. 17 i kadet dame compound

 

Derudover har vi har haft landshold til 1. afdeling af European Youth Cup.

European Youth Cup, afdeling 1:

  • Katja Ree Møller, guld i kadet dame compound
  • Camilla Nielsen, bronze i kadet dame recurve

 

Vi er utrolig stolte af disse fremragende resultater, som skytter og deres trænere kan være meget meget tilfredse med. Det er fantastisk, når en skytte vinder en medalje til Danmark. Det alt overskyggende mål er dog stadig udvikling med det langsigtede perspektiv. Det vil sige, at vi vil skabe seniorskytter, der kan vinde medaljer til Danmark.

 

Planer for 2016

Vi vil gerne invitere alle interesserede til et informationsmøde for alle interesserede (skytter, trænere, forældre og andre) om vores ungdomsarbejde lørdag den 9. januar 2016 kl. 17-19 i Idrættens Hus, Brøndby Stadion i Brøndby.

Tilmelding er nødvendigt – sidste tilmeldingsfrist er 27. december 2015. Du kan tilmelde dig her. Du skal skrive navn, funktion (skytte, træner, forældre og lignende) samt klub ved tilmelding.

På storsamlingsniveau ligger det fast, at Søren og Benjamin Ipsen fortsætter som trænere.

På Talentcenter-niveau arbejder vi på planerne for 2016.

På ungdomslandsholdet fortsætter Mads Krogshede som ansvarlig træner for recurve og compound.