Portræt: Verdens bedste teenager går efter voksenguld

Portræt: Verdens bedste teenager går efter voksenguldKategori: Generelt

Han er den eneste compound-skytte i verden, der nogensinde har vundet en individuel guldmedalje for skytter under 17 år og året efter vundet guld for skytter under 20 år. I starten af juni vandt Stephan Hansen sin tredje VM-titel, igen for skytter under 20 år. Han har netop forladt teenageårene og er klar til for alvor at træde ind i de voksnes rækkes, når han går efter en VM-medalje for seniorer i København.

Der er én og kun én i verden, som kan kalde sig tredobbelt ungdomsverdensmester compound. Danske Stephan Hansen. I den internationale bueverden kalder de ham The Fresh Prince, og selvom Stephan Hansen sidder solidt på VM-tronen, har han ikke altid været den bedste.

”Jeg havde en konkurrent, som altid vandt over mig. Jeg var nummer 2, og han var nummer 1. Sådan var det altid. Men så kom der et stævne. Jeg kan tydeligt huske det. Det var Sjællandsmesterskabet i Lyngby, hvor jeg vinder med 6 millimeter på en shoot off. Det var første gang, jeg vandt over ham. Stille og roligt vandt jeg en gang mere og en gang mere, og til sidst havde jeg overhalet ham,” siger Stephan Hansen.

Siden da er medaljerne blevet hængt om halsen i en lind strøm. I skrivende stund har Stephan Hansen sat 83 danske og internationale rekorder, senest ny junior verdensrekord.

Hver eneste dag står han i timevis og skyder pile afsted mod centrum af skiven. Når Stephan Hansen har mellemmodul på gymnasiet, sørger han for at låne forældrenes bil, så han kan nå hjem og skyde i en time til halvanden, inden han skal tilbage til skolen.

Han kan ikke lade være. Han nyder at skyde. Det er ligegyldigt, om konkurrencen er på Samsø eller i Shanghai, som han siger. Han stræber konstant efter at en bedre præstation.

”Jeg har meget passion for bueskydning. Jeg kan lide al omkring det. Jeg kan godt lide at konkurrere og prøve at blive bedre. Jeg kan godt lide at finde de små ting, som skal til for at skyde godt. Og så har jeg skudt i mange år. Jeg startede som 7-årig. Det tror jeg, er en fordel. Jeg har bygget det op helt nede fra bunden af. Stille og roligt,” siger Stephan Hansen.

Da han var mindre, kunne kan komme med til World Cup, hvis han selv betalte. Men han takkede nej hver gang.

”Jeg ville gerne have, at vi tog det stille og roligt. Byggede et stævne mere på ad gangen. Jeg var afsted sidste år, fordi jeg følte, at jeg nu var klar til det. Jeg kunne have været afsted mange gange inden, men det ville måske bremse min udvikling. Det ville blive for meget på en gang. Det handler om at holde motivationen oppe,” siger Stephan Hansen.

Og motivationen er der i den grad for at vinde en individuel senior medalje, som Stephan Hansen stadig har til gode. Det kunne blive til VM i København den 26. juli til den 2. august.

DRØMMER OM DANSK VM-FINALEMODSTANDER
Nærmest symbolsk har Stephan Hansen forladt teenageårene den 19. juni, hvor han fyldte 20 år og for alvor trådte ind i de voksnes rækker. Han har længe stået skulder ved skulder ved langt ældre skytter. Nu vil han besejre dem.

”Jeg drømmer da om at vinde en medalje. Nu er jeg jo ikke så gammel, så jeg skal nok nå det hele. Hvis jeg ikke vinder en medalje denne gang, så bliver det måske næste gang,” siger Stephan Hansen

”Lige nu vil jeg bare kunne gøre mit bedste. Hvis jeg gør det godt nok, så tror jeg også på, at jeg kan komme op og vinde en medalje. Det kan sagtens lade sig gøre. Men det kræver, at jeg rammer dagen. Der er mange ting, som kan spille ind,” siger han.

”Drømmescenariet er, at jeg står i VM-finalen sammen med en anden dansker. Det kunne være fedt.”

Den dansker kunne være den 11 år ældre holdkammerat Martin Damsbo, som Stephan Hansen har trukket meget på:

”Martin Damsbo betyder rigtig meget for mig. Han har hjulpet mig stort set hele min karriere. Når vi kom til stævner, så hjalp han mig med gode råd til, hvad jeg skulle arbejde videre med,” siger han.

Men venskabet er også konkurrencepræget. Som Stephan Hansen selv siger, så skyder de jo mod hinanden i den individuelle konkurrence ved VM i København.

”Det er også vores fordel, når vi skyder hold. Vi har et rigtig godt sammenhold og fungerer godt sammen. Man skal hjælpe hinanden, og der står altid en, som skal skyde bagefter dig selv. Man bliver nødt til at kunne skubbe hinanden i den rigtige retning. Det trækker hele holdet op, hvis jeg bliver bedre. På samme måde med de andre. Hvis Martin Damsbo bliver bedre, så må jeg jo træne endnu hårdere for at følge med.”

EN VERDENSMESTER VED ALLE NU HVAD ER
SHA_DA1_1842Stephan Hansen er sammen med Martin Damsbo og Patrick Laursen en del af det Danske VM-hold, som landstræner Niels Dall kalder for det stærkeste nogensinde og et af verdens absolut bedste hold.

De er regerende verdensmestre, og selv om der er forventninger om medaljer ved VM i København den 26. juli til den 2. august, tager Stephan Hansen det med ophøjet ro.

”Jeg ved ikke, om man kan blive presset på, at man skal udvikle sig. Jeg træner bare, så hårdt jeg kan. Jeg gør det altid, så godt, jeg kan. Og så bliver det derefter,” siger han.

”Jeg føler egentlig ikke, at der er ekstra pres på os som forsvarende verdensmestre. Vi ved godt, at hvis vi skyder godt, så kan vi vinde. Men vi kan også dykke og tabe det hele. Der er mange andre, som er ligeså gode. Vi ved, at hvis vi skal vinde, så skal vi også præstere. Vi skal ramme dagen, hvor alt fungerer,” siger Stephan Hansen.

”Jeg talte med vores sportspsykolog, efter jeg havde vundet ungdoms EM. Ved næste EM to år efter havde jeg en følelse af, at jeg var nødt til at genvinde EM. Men jeg kan jo ikke tabe noget, som jeg allerede har vundet. Jeg skulle konkurrere om at vinde et nyt EM. Det er det samme med dette VM. Vi vandt i 2013, og det guld er der aldrig nogen, som kan tage fra os. Nu skal vi se, om vi kan gøre det en gang til,” siger han.

”Jeg vil gerne vinde alt, som der overhovedet er at vinde. Man skal jo sigte mod stjernerne. Det ville være stort at blive verdensmester, det lyder også godt. Alle ved, hvad en verdensmester er.”

VM i bueskydning afvikles i København fra den 26. juli til den 2. august af Bueskydning Danmark, Sport Event Denmark, Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen.

Se en lille film som Tipsmidlerne har lavet med Stephan her https://vimeo.com/130860867