Status på udtagelse til EM 3D i Slovenien

Status på udtagelse til EM 3D i SlovenienKategori: Generelt

Nu bliver det spændende

I den forløbne weekend blev der afholdt 2 udtagelsesstævner om pladserne på det landshold, som sendes afsted til 3D EM i Slovenien fra d. 29/8 til 5/9

Lørdag skød vi Tømmerupjagten ved Kalundborg og søndag skød vi i Dyrehaven, hvor Lyngby inviterede til stævne. Disse stævner var nr. 4 og 5 i rækken af 6 udtagelsesstævner.

Udtagelsen er opbygget så skytterne får udtagelsespoints i forhold til deres placering i klasserne efter hvert udtagelsesstævne. Nr. 1 får 8 point, nr. 2 får 7 points, nr. 3 får 6 points osv. Efter 6 stævner sammenlægges udtagelsespoints fra de 4 bedste stævner og summen afgør placeringen af skytterne i udtagelsen. Der er i hver klasse (4 buetyper med hver herre/dame) potentielt 3 pladser at skyde om.

De fleste skytter, som deltager i udtagelsen, har nu 4 tællende resultater på “tavlen”. Ved det sidste udtagelsesstævne d. 26. juni, hvor Treldenæs Bueskydning inviterer til stævne i Fredericia, gælder det derfor for skytterne, at de skal prøve at opnå et højere resultat end det dårligste af de 4 som allerede tæller med i summen.

Mange af skytterne har allerede nu sikret sig en plads på landsholdet, da skytterne længere nede i point, ikke længere har en matematisk mulighed for at score tilstrækkeligt udtagelsespoints, til at vippe dem af holdet.

Det kan godt blive lidt nørdet, men hvis man kigger på resultatet efter stævne nr. 5, er der stadig nogen klasser, hvor det bliver meget spændende at se resultatet efter stævnet d. 26. juni.

I herre langbue ligger Johannes nr. 3 i udtagelsen med 22 points, men Torben følger tæt med 21 point og Olaf lige efter med 20. Da Torben har et stævne med en 8. plads, som kun tæller med 1 point, har han mulighed for at forbedre sit samlede antal udtagelsespoints i Fredericia mens Johannes skal arbejde på at hæve sin placering til mere end en 5. plads for at få flere udtagelsespoints.
Det bliver en gyser om hvem der bliver 3. mand på landsholdet i Herre langbue.

I herre barbue er der tilsvarende tæt kamp om 3. pladsen på landsholdet. Heine og Peter ligger lige med begge 21 udtagelsespoints. Der er stadig mulighed for at Per med 19 udtagelsespoints, kan komme op som nr. 3, hvis han leverer top skydning og Heine og Peter ikke forbedrer deres points. Der er rigtigt mange matematiske muligheder i denne beregning, så det vil jeg ikke analysere på andet end at konstatere at alle 3 skytter har en reel mulighed for at sikre sig pladsen som 3. mand på landsholdet i Herre Barbue.

Det bliver spændende at se det endelige resultat når de 3 herrer afleverer deres scorekort efter det sidste stævne.

Det er ikke kun ved herrerne der er spænding.
I dame instinktiv ligger Ninna og Anette lige med 25 udtagelsespoints. Ninna kan forbedre sine udtagelsespoints ved at skyde sig til en podieplacering i Fredericia og det samme gælder for Anette. Begge skal på podiet for at forbedre samlet antal udtagelsespoint. Den af Ninna eller Anette som får den bedste podieplads, vil ende med at blive kvalificeret som nr. 3 på landsholdet i dame instinktiv. Hvis ingen af de 2 damer kommer på podiet i Fredericia, skal vi ud i en enkelt pil’s shoot off efter stævnet, for at afgøre hvem der bliver landsholdsskytte i år. Det bliver MEGA spændende.

I Dame langbue er der også spænding. Tanja har på 3 pladsen i udtagelsen opnået 22 udtagelsespoints. På 4. pladsen ligger Carin som med en eventuel sejer i Fredericia desværre kun kan opnå samlet 21 point. Den spændende mulighed ligger hos nr. 5 i udtagelsen, hvor Augusta kun har 2 tællende resultater indtil nu. Det er 2 andenpladser til samlet score på 14 udtagelsespoints. Hvis Augusta vinder i Fredericia og Tanja slutter som nr. 5 eller dårligere, så kommer Augusta og Tanja til at stå lige på 22 udtagelsespoints. Afgørelsen skal her findes i en enkelt pils shoot off lige efter stævnet, for at afgøre hvem der tager pladsen som 3. dame på landsholdet i dame langbue.

Sideløbende med skydningerne om udtagelsespoints, har skytterne også mulighed for at “optjene” tilskud fra forbundet til betaling for deltagelse ved EM.

Desværre er 3D bueskydning i Danmark ikke i Team Danmarks søgelys og eliten får derfor ikke de store tilskud til at få dækket udgifterne til deltagelse ved internationale mesterskaber. For en skytte som kvalificerer sig til landsholdet, vil det typisk komme til at koste ca. 15.000 kr. at deltage ved Europamesterskabet i Slovenien. For at holde de samlede udgifter til at dyrke sporten nede, er det derfor vigtigt for skytterne at kunne opnå sponsorater og tilskud.

Sidder du derude som virksomhedsejer eller privat person og ønsker du at hjælp vores danske 3D elite skytter med økonomisk støtte, så er der mange som trænger til en hjælpende håndsrækning. Jeg hjælper gerne med at formidle kontakt til skytterne og jeg kan kontaktes på e-mail 3d@bueskydningdanmark.dk (landsholdstræner David Hauge)

Forbundet har i budget på forbundsmødet afsat 56.000 kr. som tilskud til skytternes deltagelse i EM.
Tilskuddet fordeles således, at de skytter som har de største medalje chancer, får det største tilskud. Ud fra en matematisk model som kigger på gennemsnitsscore pr. pil for hver placering ved sidste EM og VM, er der opsat en tabel med gennemsnitsscorer i hver klasse.
Skytterne dyster mod hinanden på tværs af klasserne for at opnå de bedste relative gennemsnitsscorer og derved udløse tilskud til rejseudgiften.

De 7 relativt bedst placerede skytter får tilskud på 4.800 kr. og nr. 8 til 14 får tilskud på 3.200 kr.
Det er derfor ikke helt lige meget hvordan de skytter, som allerede har opnået udtagelse til landsholdet, skyder ved det sidste stævne i Fredericia. Skytter som på nuværende tidspunkt ligger til det høje tilskud, kan risikere at der er skytter i andre klasser som med en top præstation i Fredericia kan hæve deres gennemsnit og derved “stjæle” tilskuddet i sidste øjeblik. Der er også spænding omkring “cuttet” ved plads nr. 14, hvor skytter lige under kan skyde sig op i gennemsnit og derved opnå det lave tilskud.

Scenen er derfor sat til et meget spændende stævne i Fredericia og der er tætte kampe, både i klasserne om at komme med på holdet, men også på tværs af både klasser og køn, om at opnå de eftertragtede tilskud.

Jeg er sikker på at der også er spænding hos skytterne og at de hver især vil bruge de næste 3 uger på at optimere skydestil og mental styrke inden den endelige afgørelse.

Der skal skydes 24 mål i Fredericia og uanset at der er rigtigt mange scorer, tal og beregninger at holde styr på, så er en ting sikkert.
Når vi tager hjem fra Fredericia om eftermiddagen d. 26. juni, så har vi navnene på de skytter som gennem mange måneders hård træning og fokuseret stævnedeltagelse, har opnået den store ære at blive udtaget til at repræsentere Danmark ved det kommende 3D Europamesterskab i Slovenien til sommer.

God skydning til alle ønskes af landsholdstræneren. Vi ses om et par uger til det afgørende “show down” i Fredericia.

David Hauge

Download (PDF, 123KB)