Lidt om NUM – set fra en træners og en forælders side

Lidt om NUM – set fra en træners og en forælders sideKategori: Bredde, Diverse stævner
Tags:

Hvad er NUM med en træners øjne?
Af cheftræner i Thy Bueskyttelaug, Lars Christian Adrados

En håndfuld bar- og langbueskytter, der ved DM Ungdom ude i 2018 skød så mange medaljer, at alle på holdet havde lyst til mere. Tro på og lyst til at kunne gøre det endnu bedre ved NUM 2019 – for unge bar- og lang-bueskytter er NUM det største mesterskab.

NUM har været en rejse, der begyndt for knap trekvart år siden med træningsplanlægning med sigte på at toppe ved NUM 2019. Indøvelse af forbedrede tekniske færdigheder og mentaltræning. Første stop DM Ungdom inde i marts 2019, generalprøve ved Holstebro Sommerstævne i juni 2019. Evaluering og sidste finpudsning af teknik og megen fokus på mentaltræning. Undervejs hver anden uge scoretællinger på 72 pile afvekslende med noget for sjov skydning som Combat Archery og ”the marks” skydning for så endelig i slutningen af forløbet – finaletræning med hujende forstyrrende klubkammerater. Og undervejs træning af skydning i stærk vind og regn, for den dansk sommer er byger, der går og kommer. Anskaffelse af bedre pile til hele holdet og finjustering af buer. Booke overnatning og planlægning af forældrestøtte.

Og så – er vi parate? – kommer weekenden, skytterne så længe har trænet med sigte på. Og den danske sommer viser tænder – regn, bæst og kulde under kvalifikationsskydningen og de første runder af eliminationen. Skytterne, hvoraf de fleste er NUM-debutanter lidt benovede over storheden i stævnet med national åbningsceremoni og nordiske flag og farver overalt. Glæde over at kunne trække den danske t-shirt på over regntøjet. På trods af, at vejret førstedagen ikke yder støtte, skydes der uhyre koncentreret. Træneren er forvandlet til coach, der står lige bag ventelinjen og yder især mental støtte, når det synes nødvendigt.

I meget bedre vejr oprinder den store finaledag, søndag med både individuelle finaler og gruppeskydningen. Først skal klubbens egne skytter coaches gennem de individuelle finaler. Selv om jeg kender skyterne rigtig godt, skal hvert et ord vægtes nøje, så hver enkelte skytte får lige netop den opbakning, der er rigtig. Forundring over, hvor cool skytterne tager eliminationsskydningen – kampe koncentration om hver enkelt pil og kun få antræk til nervøsitet over udsigten til medaljer. Og så til gruppeskydningen bliver det rigtigt udfordrende at være coach. Flere af holdkammeraterne, har jeg kun oplevet få gange før, så det er med yderste fingerspidsfornemmelse, at der her skal kommes med coachende bemærkninger. Et par velvalgte ord kan betyde så meget – akkurat som et par forkerte ord. Igen oplever jeg unge skytter med imponerende selvkontrol og fokuseret skydning – respekt.

Skytter der jubler over flotte placeringer, både individuelt og i holdskydningen. Skytter, der kæmpe-stolte og glade modtager medaljen på podiet. Souvenirers i form af klub- og nationalbilleder.

Megatræt efter et langt stævne studerer jeg resultaterne på ianseo og forundres over, hvor højt niveauet var i år. På vej hjemover i bilen evalueres stævnet. Og allerede her i bilen formulerer trætte skytter stadig med et glimt i øjet ønske om fortsat teknisk og mental udvikling, for at kunne gøre det endnu bedre i Sverige næste år.

Hjemkommet pressearbejde, opslag og feedback på de sociale medier, og tak til støttende forældre. Gode ord i klubben, og til næste klubtræning allerede en håndfuld skytter, der med nyt – udsovet glimt i øjnene har lyst til fortsat udvikling.

Trænere og coaches i Danmark: Vi har så meget ungdoms talent. Ved NUM 2019 i Aalborg viste de os, hvad de kan yde under udfordrende vejr. Så megen flot skydning, så mange medaljer til Danmark, og så megen socialt sammenhold. Lad os støtte vores ungdomsskyter til fortsat udvikling og glæde ved bueskydning.

 

NUM set med en forældres øjne
Af en forælder til en skytte

Den første weekend i juli var Aalborg Bueskyttelaug vært for dette års NUM.  281 skytter deltog fra alle de nordiske lande.

Fredag var der akkreditering, og det var muligt for skytterne at få nogle skud i kroppen inden det næste dag gik løs.

Det er meget overvældende som forældre til en skytte, der deltager i sit første internationale stævne, hvor stort sådan et stævne er. Skiver så langt øjet rækker og unge mennesker i hobetal.

Lørdag morgen startede dagen med velkomst og indmarch. Indmarchen gav os tilskuere en mulighed for at se, hvor mange skytter, der deltager i sådan et stævne. Efter indmarchen var det tid til kvalifikationensskydningerne. Vejret var bestemt ikke med skytterne. Masser af regn og vind fra alle sider. Må indrømme, at det var imponerende, hvor lidt vejret påvirkede skytterne. Kvalifikationsskydningen blev en meget lang affære, da der var en del TK på grund af vejret.  Det betød, at det var blevet sent inden der kom gang i finalerne. På grund af den sene start på finaleskydningerne, blev bronze og guldfinalerne udsat til søndag morgen.

Søndag startede med dejligt vejr og solskin, hvilket betød, at der på stævnepladsen var en helt anden stemning.  Guld- og bronzefinalerne blev skudt fra morgenstunden, og det blev til en del medaljer til de danske skytter. Som forælder er det altid spændende at følge finaleskydningerne. Da de individuelle finaler var overstået, var det tid til holdskydning. Som forældre til en knægt, der kommer fra en lille klub, har han aldrig før haft mulighed for at skyde på et hold, men denne gang skulle han som alle andre deltagende skytter, skyde på et hold.  Holdskydning synes jeg som tilskuer, er spændende at følge fordi det går hurtigt og man ved med det samme om holdet er videre eller ude.

De danske skytter løb med en pæn del af medaljerne. Flot skudt af alle de unge skytter.

Som tilskuer og forælder har jeg kun et lille minus til stævnet. Det er utrolig svært at følge med i, hvordan det går i de forskellige skydninger, da Ianseo ikke blev opdateret.  Og jeg ved fra de familiemedlemmer og venner, der sidder hjemme og forsøger at følge med, at det er dybt frustrerende, at Ianseo ikke bliver opdateret hele tiden. Jeg ved godt, at arrangørende har travlt, men det ville gøre oplevelsen så meget bedre, hvis man kunne følge med på Ianseo.

Der skal lyde en stor tak til arrangørende, for det store arbejde de har lagt i at lave et godt NUM.

SONY DSC