Ny skytte

Ny skytte

Kom i gang

Ny skytte i bueskydning

Find din nye bueskytte klub

Sloganet for Bueskydning Danmark er:

Det er sjovt at skyde med bue

Som ny skytte finder man rundt om i Danmark, mere end 70 klubber som er klar til at give en god oplevelse. De fleste klubber har buer og pile, som man kan låne i starten, så man ikke skal ud og investere en masse penge får man er sikker på at man bliver bidt af bueskydning.

Benyt Danmarkskortet og findden nærmeste klub.

 

Hvad er bueskydning

Bueskydning er en sport og fritidsbeskæftigelse for alle. Drenge og piger i alle aldre kan være med og få sig en hyggelig stund på skydebanen eller i skoven.

Bueskydning er en individuel sport og man kan frit bestemme selv, hvor meget man vil gøre ud af bueskydningen. Mange har stor fornøjelse af at bruge bueskydningen som rekreation og afslapning – og til at koble fra med. Andre sætter sig mål som de forsøger at opnå, hvorefter de sætter nye mål og atter andre har evnerne til at blive blandt verdens bedste bueskytter.

Bueskydning kræver mest af alt koncentration og at man bliver i stand til at gøre de samme bevægelser skud for skud. Det er forholdsvist svært at opnå høj præcision og mange bliver bidt af jagten på at kunne skyde sine pile ens hver gang. Bueskydning skærper ens evne til at fordybe sig, skærper ens tålmodighed og skærper ens evner til at være rolig i stressede situationer. Alt sammen og mere til, er det egenskaber, der er gode at have med sig ud i dagligdagen.

I mange tilfælde kan man få adgang til sin klubs skydebaner på alle tidspunkter, hvorfor man har mulighed for at træne på de tidspunkter der passer én bedst, udover de fastsatte træningstidspunkter. Det sociale samvær over en kop kaffe eller sodavand er ofte højt værdsat blandt bueskytterne i alle aldre, hvilket gør træningssamlingerne til hyggelige stunder som man ser frem til.

Der er forskellige buetyper, som du kan læse mere om her. 

I princippet er der 3 hoved discipliner i bueskydning: Skiveskydning, feltskydning og 3D.

AnsigtSkiveskydning foregår ved at man skyder mod ”ansigter” – papirskiver, der er inddelt i 10 cirkelrunde pointzoner i 5 forskellige farver og som monteres på skydeskiver. Størrelsen af disse ansigter varierer med afstandene, der skydes på. Indendørs skydes der på 18 m afstand for voksne og da anvendes et ansigt, der er 40 cm i diameter. Udendørs skydes der på afstande mellem 30 m og op til 90 m, for voksne. På de længste afstande er ansigtet 122 cm i diameter.

Feltskydning foregår ude i terrænnet – ofte i skovområder. Her skydes også på ”ansigter”, der er påsat skydeskiver. Disse ansigter er anderledes i farve og point inddeling end de tilsvarende skiveskydnings ansigter. Der kan skydes både på ukendte og kendte afstande.

3D foregår ligesom med feltskydning ude i terrænnet, men her skyder man på 3-dimensionelle modeller af forskellige dyr. Det simulerer i nogen grad forholdene som man an komme ud for under buejagt – men er en ret udbredt skydeform, der dyrkes af alle slags bueskytter, piger og drenge i alle aldre. Det er ganske sjovt og hyggeligt at gå rundt i terrænnet med sin patrulje og skyde til de forskellige dyrefigurer – på ukendte afstande.

Det er muligt at finde yderlig information omkring konkurrenceformerne i bueskydning her. 

Buejagt er som udgangspunkt forbudt i Danmark, men hvis man har almindeligt jagttegn kan man gennem et specielt jagtkursus og en særlig jagtprøve få et jagttegn, der gælder i 5 år, til buejagt. Derefter skal man op til ny jagtprøve for at forny sit buejagttegn.

Jozsef Csikos ved VM i 3D, 2013

Jozsef Csikos

Der findes et antal forskellige foldere som fortæller bueskydning, sikkerhed og de første stævner:

Dit foerste staevne, fra Lyngby bueskyttelaug
Information om stævner
Informationsfolder om 3D staevner
Introduktion til Bueskydning
Sikkerhedsforskrifter