Nedenstående artikel er bragt bladet BUESKYDNING i september 2010 og bragt i magasinet Psykologi i juni 2010.
Artiklen sætter fokus på Maja Jager måde at træne på. Teksten er skrevet af Lene Rohde, journalist.
Maja Jager var en af Danmarks allerbedste bueskytter. Hun blev fanget af sporten allerede som 7-årig og har opnået topplaceringer ved både EM og VM. For hende handler sporten selvfølgelig om styrke og god teknik, men allermest om at fokusere og holde sig til planen, uanset hvad der sker.
Hun mærkede buen spænde i håndfladen, solens stråler på huden. Duftene, vinden. Så publikum og hørte dem hviske. Hun spændte buen, og alle kroppens muskler. Øjnene fokuserede skarpt på målet. Så sendte hun pilen af sted. Den susede gennem luften og ramte lige i plet med et smæld. Publikum jublede. Maja havde vundet finalen.
Så åbnede hun øjnene, og så rundt i sit kollegieværelse, tilfreds med dagens visualiseringsøvelse. Følelsen af koncentration, succes og sejr tog hun med sig.
Den dengang 19-årige Maja Jager var en af Danmarks to bedste kvindelige bueskytter. 16 år gammel flyttede hun hjemmefra Fyn for at gå på Team Danmark gymnasium i Aarhus og træne med de bedste. Adskillige timer brugte hun hver dag for at styrketræne og træne teknik med buen. Faktisk var hun så teknisk dygtig, at en koreansk træner har brugt hende som model i sin bog om bueskydningsteknik. Men selvom man har den bedste teknik, er den intet værd, hvis man ikke tror på den. Hvis man derimod ikke har teknikken i orden, men tror man har, kan man alligevel få det til at fungere, sagde Maja nøgternt. Ikke for at forklejne sine tekniske evner, men for at forklare, hvorfor det også var nødvendigt at bruge tid på visualisering. – Man kommer så let til tænke på det sidste skud. Især hvis det gik dårligt. Så bliver man sur og træt af det og kommer til at tage det med sig. Men man er nødt til at give helt slip og bare fokusere lige her. Holde fast i planen uanset hvad der sker. Det er rigtig svært. Måske det allersværeste, fortalte Maja.
Men selvom man har den bedste teknik, er den intet værd, hvis man ikke
tror på den. Hvis man derimod ikke har teknikken i orden, men tror man har, kan man alligevel få det til at fungere, siger Maja nøgternt.
Derfor arbejdede hun også med at skabe pressede situationer for sig selv i træningslokalet, hvor hun blev distraheret og skulle holde hovedet koldt. Og det kom hende til gavn i flere andre situationer:
– Jeg går på Team Danmark Gymnasiet med flere andre elitesportsfolk, men hvor en bordtenniskamp kun varer 10 minutter, kan en turnering for mig vare en hel dag. Og jeg kan tydeligt mærke, at jeg er bedre til at holde fokus og koncentration meget længe. Det betyder rigtig meget både i undervisningen og til eksamen, fortalte Maja.
Også den fysiske træning, altså styrketræningen, var med til at give Maja det mentale overskud, hun havde brug for for at klare sig godt ved de store turneringer. Det samme gjorde hendes stærke vilje og gode psyke.
– I bund og grund er det jo mig selv, jeg kæmper mod. Hvis jeg gør det dårligt, har jeg kun mig selv at være sur på, og hvis jeg selv føler, at jeg har gjort mit bedste, betyder det mindre, om jeg vinder. Når det lykkes mig at være helt fokuseret og nærværende, så skal der meget til at slå mig, fortalte Maja til sidst.
Har du lyst til at arbejde mere med mental træning? Så tjek denne side.