Deprecated: Required parameter $render_slug follows optional parameter $content in /customers/2/2/8/bueskydningdanmark.dk/httpd.www/wp-content/plugins/table-for-divi/includes/modules/TFDT_Module_Row/TFDT_Module_Row.php on line 273 Antidoping | Bueskydning Danmark

Antidoping

Doping og bueskydning

Selvom bueskydning generelt ikke er en sport man forbinder med doping, gælder de samme regler som i alle andre sportsgrene. Disse regler er fastsat af Den Internationale Olympiske Komite (IOC) og World Anti Doping Agency (WADA).

Doping defineres som overtrædelse af antidopingreglerne. En af reglerne handler om  tilstedeværelsen af stoffer, der er forbudt i henhold til Dopinglisten. Brug af sådanne stoffer, tilstedeværelsen af sådanne stoffer i urin- eller blodprøve, samt anvendelse af metoder til at ændre analyseresultatet af en urin- eller blodprøve er forbudt.

Antidopingreglerne gælder både i forbindelse med træning og ved stævner, ligesom reglerne umiddelbart er de samme for motionister og eliteudøvere. Det er den aktive skyttes eget ansvar at overholde reglerne. Læs mere herom her.

Doping og medicin

Dopinglisten er en oversigt over de forbudte stoffer og metoder, der er gældende for alle aktive idrætsudøvere, som er omfattet af de nationale antidopingregler og Dopingreglement for motionsidræt. Har du fx fået medicin på recept fra din læge, som er på Dopinglisten, er det i nogle tilfælde nødvendigt at søge dispensation. Man bør derfor altid gøre din læge opmærksom på, at man dyrker sport og undersøge om den aktuelle medicin er på Dopinglisten.

Du kan selv tjekke din medicin via ADD’s hjemmeside
Du kan også tjekke din medicin via ADD’s antidoping APP ’Anti Doping Danmark’– der kan downloades her. OBS. Appen er gratis.

Medicinsk dispensation (TUE)

Der kan dispenseres for brug af stoffer eller behandlinger, som er omfattet af Dopinglisten, hvis kriterierne herfor er opfyldt. For at få medicinsk dispensation (TUE) skal du sende en ansøgning til Anti Doping Danmark eller WA (afhængigt af dit internationale niveau). Du skal være opmærksom på, at der er konkrete krav til dokumentation for den enkelte behandling, når en idrætsudøver skal ansøge om medicinsk dispensation (TUE).

Du kan selv tjekke Anti Doping Danmarks guide og se, om du skal søge om dispensation fra Dopinglisten.

Ved en dopingkontrol skal du oplyse om, at du har medicinsk dispensation, TUE.

Doping i dagligdagen

Du skal være opmærksom på, at alkohol er forbudt i bueskydning i konkurrence, også selvom det ikke er angivet på Dopinglisten. Det er særlige regler, som gælder for bueskydning.Alkohol er doping i bueskydning, hvis man har mere end 0,1 ‰ i blodet.

I mange kosttilskudsprodukter er der desuden risiko for spor af dopingstoffer. Idrætsudøvere er altid selv ansvarlige for eventuel indtagelse af forbudte stoffer gennem kosttilskud eller naturpræparater og vil altid skulle stå til ansvar for en positiv dopingprøve, også selv om denne ikke måtte være en følge af bevidst doping, men f.eks. af forurenet kosttilskud. Den generelle holdning til kosttilskud hos Bueskydning Danmark er, at kosttilskud i de fleste tilfælde er unødvendige. Behovet for vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer kan dækkes ved en almindelig varieret og afbalanceret kost.

Følg eventuelt Team Danmarks anbefalinger her.
Se også Anti Doping Danmarks vejledning om kosttilskud her.

Du har objektivt ansvar

Du er selv ansvarlig for, hvad du indtager eller tilfører kroppen på anden vis. Det kaldes ’objektivt ansvar’. Det er som udgangspunkt ikke en undskyldning, at du ikke kender antidopingreglerne, at du har fået et produkt uden at vide, hvad det indeholder.

 

Dopingkontrol

For de fleste indebærer en dopingkontrol, at de må afgive en urinprøve. For en mindre gruppe idrætsudøvere indebærer en dopingkontrol også afgivelse af en blodprøve. Du kan se hvordan en dopingkontrol foregår her.

Du har både rettigheder og pligter, når du bliver udtaget til en dopingkontrol. For din sikkerhed og tryghed er det vigtigt, du kender begge dele. Se hvad der gælder her.

 

Sæt dig ind i reglerne

Antidopingreglerne gælder for Bueskytter og deres støttepersonale f.eks. trænere og ledere. Derfor anbefaler Bueskydning Danmark at du gennemfører Anti Doping Danmarks E-læringskurser, så du bliver klædt på til at forstå antidopingreglerne, dit ansvar, dine rettigheder og pligter der følger med, når du er en del af idrætten. Opret dig gratis på www.uddannelse.antidoping.dk, og tag det kursus som passer til dig:

Til bueskytter:

  • Antidoping 1 – konkurrenceidræt

Til trænere:

  • Antidopingvejledning for trænere og ledere til eliteidrætsudøvere
  • ’Unge, krop og trivsel’

Til forældre:

  • Antidopingvejledning for forældre til eliteidrætsudøvere’

Giv din viden videre

Du kan gøre en forskel, hvis du kender til eller bare har mistanke om, at der er nogle i Bueskyttemiljøet, der overtræder antidopingreglerne. For du kan viderebringe din viden eller mistanke til Anti Doping Danmark, der har kompetencerne til at håndtere oplysninger, vurdere informationerne og handle på dem, hvis det er nødvendigt. Du kan give din viden videre på appen Stop Doping eller du kan indberette din viden eller dine observationer via www.stopdoping.dk.

På den måde kan du være med til at skabe en god og fair kultur i vores sport, hvor vi sammen skaber trygge rammer og fairplay for vores skytter.

Bueskydning Danmark

I det samlede lovkompleks for 2014, afsnit 5-10 kan du læse mere om Bueskydning Danmarks bestemmelser i forhold til doping og antidoping.

Nyttige links:

 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til Elite? Så kontakt vores Sports- og udviklingschef, Kenn Romme, og/eller den eliteansvarlige i bestyrelsen, Henny Jeremiassen.

Kenn Romme
+45 5196 6598
Skriv til Kenn her

Gunhild Brynning
+45 5054 4403
Skriv til Gunhild her