En stærk fortælling om et stærkt frivilligt fællesskab

I anledningen af en ny sæson starter, har Faaborg-Midtfyn Kommune inviteret en håndfuld foreninger i kommunen til at fortælle deres stærke historier indenfor emnerne: Stærke Frivillige Fællesskaber, Attraktive Ungemiljøer og Succes med nye tiltag. Formålet med at samle foreningerne og repræsentanter fra kommunens kultur- og fritidsområde, er at vidensdele og inspirere til nye praksisser og tiltag. Broby Bueskytteklub var inviteret til at fortælle om deres stærke frivillige fællesskab.

Broby Bueskytteklub er testklub i Sammen Bevæger Vi Bueskydning og er med til at teste initiativet ”Bue Buddy”. I første testperiode testede Broby initiativet som en form for værtskab, hvor en gruppe af klubbens medlemmer har en aktiv rolle i at få nye medlemmer med ind i fællesskabet; både nye skytter og forældre.

Allerede før Broby blev testklub i Sammen Bevæger Vi Bueskydning, var der en stærk frivillig kultur og fællesskab i klubben. Uden at have formaliseret det, arbejdede klubben meget aktivt med at få nye medlemmer med ind i fællesskabet. Det er en del af klubbens DNA at sikre en god start for nye medlemmer og invitere. Både for at være med til at testekonceptet af, som en formel rolle, hvor vi havde formaliseret opgaven som ”bue vært”. Men i høj grad også for at få indsigt i den kultur klubben allerede havde.

Broby Bueskytteklub er en landdistriktsklub, som har medlemmer fra et forholdsvist stort geografiskområde på Midtfyn. Det er svært at komme til klubben med offentlig transport og det er næsten umuligt at komme ind til Odense efter kl. 19.24. Alligevel lykkes Broby Bueklub med at skabe et stærkt fællesskab og en ret stabil medlemsgruppe. Spørger man repræsentanter fra klubben, skyldes succesen at det er hyggeligt at være i klubben. Bueskydning skal ikke kun være sjovt, det skal også være hyggeligt. Derfor tager klubbens centrale medlemmer ansvar for stemningen i klubben, og der er meget klare regler for hvad der ikke er tilladt i klubben. Udover at fortælle om klubbens engagement i Sammen Bevæger Vi Bueskydning, fortalte klubbens repræsentant og næstformand Frederik Nielsen også om deres arbejde med de regionale talentcentre, deres egne talentudviklingsinitiativer og andre initiativer som bliver løftet i klubben af de frivillige.

Det stærke frivillige fællesskab

Det skal være hyggeligt at være i klubben, men det er på en måde også en regel at alle skal kunne være med. Når Broby lykkes med at have et stærkt frivilligt fællesskab, skyldes det også at opgaverne i klubben løses i fællesskabet. Jeg tror der er en forholdsvis stor gruppe af medlemmer som bidrager til at løfte opgaver i klubben, og som tager ansvar, men som aldrig ville kalde sig selv frivillige i klubben. De frivillige er en del af fællesskabet, og det forpligter. Som gæst i klubben, har jeg ved flere lejligheder oplevet at medlemmer er kommet og spurgt en af klubbens ledere, om de ikke har skulle løse en opgave. Det kan være at sortere pile, stå for opvarmningen, bage en kage eller andre opgaver der er i klubben. Det er på en måde frivillig rekruttering vendt på hovedet. Hvis nogle af klubbens medlemmer får en god ide, og gerne vil lave et nyt tiltag, er der ofte opbakning fra klubbens ledelse, hvilket gør det nemt at søsætte nye projekter, uden at engagementet nødvendigvis kommer fra bestyrelsen. Det giver overskud og gør det muligt at arbejde med forandring og udvikling.

Tak til Broby Bueskytteklub for deres engagement i projektet Sammen Bevæger Vi Bueskydning, og for at inspirere ikke kun andre bueklubber men også andre foreninger til at arbejde med “den gode start”, værtskabet i klubben og at målrette den gode start til forældre. Vi glæder os til at følge med i det videre arbejde.